Díaz Cancino, AndrésAstudillo Maturana, Claudio2023-06-102023-06-102004https://repositorio.unab.cl/xmlui/handle/ria/50558Tesis (Carrera Ingeniería en Acuicultura)Facultad de IngenieríaThe smoltification in the Atlantic salmen (Salmo salar) it includes morphological, behavioral and physiologic changes, those which preadaptan to the organism for the life in marine water. The smoltification is influenced by such environmental factors as the fotoperiodo and the temperature. The handling of these variables has allowed the Smolt obtaining SO in pond under intensiva conditions of cultivation. Piscicultura Australis S.A produces Smolt SO under conditions peculiar of cultivation, under a profile of constant temperature during the whole year of 16,0±0,5 ºC. and condition of intensiva cultivation using a fotoperiodo handling that allows the obtaining of a Smolt SO in around 9 months. This study is born in the face of the necessity of determining through the analysis of plasmatic electrolytes (challenge test), the moment in that the salmons are adapted to be transferred to the centers of it puts on weight in the sea. For this you implements an analysis unit in the company that allowed to characterize through different physiologic indexes, the final stage of conditioning. Four groups were evaluated, two of them from ova eye and the other ones two from first feeding. Obtaining you variable results. In three of the groups there was a clearing development of the potential osmorregutatorio, reaching concentrations thresholds of plasmatic chloride of 123,56±0,58 mmol/I and of plasmatic sodium of 157,88±1,24 mmol/1. The period of maximum development of the potential osmorregulatorio was in all the very short evaluated groups, among 48,02±16,00 U.T.A and 208,00±16,00 U.T.A. These results show the feasibility and the risks of obtaining a Smolt SO to a constant temperature during the whole process of 16,0±0,5 ºC. and under intensiva conditions of cultivation.La esmoltificación en el Salmón del Atlántico (Salmo salar) incluye cambios morfológicos, conductuales y fisiológicos, los cuales preadaptan al organismo para la vida en agua marina. La esmoltificación es influenciada por factores ambientales tales como el fotoperíodo y la temperatura. El manejo de estas variables ha permitido la obtención de Smolt SO en estanque bajo condiciones intensivas de cultivo. Piscicultura Australis S.A produce Smolt SO en condiciones particulares de cultivo, bajo un perfil de temperatura constante durante todo el año de 16,0±0,5 ºC. y condiciones de cultivo intensivo utilizando un manejo de fotoperíodo que permite la obtención de un Smolt SO en alrededor de 9 meses. Este estudio nace ante la necesidad de determinar a través del análisis de electrolitos plasmáticos (test de desafío), el momento en que los salmones están adaptados para ser trasladados a los centros de engorda en el mar. Para esto se implemento una unidad de análisis en la empresa, que permitió caracterizar a través de distintos índices fisiológicos, la etapa final de acondicionamiento. Se evaluaron cuatro grupos, dos de ellos desde ova ojo y los otros dos desde primera alimentación. Obteniéndose resultados variables. En tres de los grupos hubo un claro desarrollo del potencial osmorregulatorio, alcanzando concentraciones umbrales de cloruro plasmático de 123,56±0,58 mmol/I y de sodio plasmático de 157,88±1,24mmol/l.esSalmón del AtlánticoSalmón del Atlántico EsmoltificaciónEvaluación de la ventana de Esmoltificación en la producción de Smolt S0 de salmón del Atlántico (Salmo Salar L.)Tesis