García-Dávila, Myriam ZaraíRamírez-Siqueiros, María GrethelBauer, PascalMakivic, BojanHernández-Cruz, GermánRangel-Colmenero, Blanca R.Valencia-Falcón, TeresitaYáñez-Sepúlveda, RodrigoMartínez-Rodríguez, Alejandro2024-11-142024-11-142023-06International Journal of Morphology. Volume 41, Issue 3, Pages 845 - 850. Jun 20230717-9367https://repositorio.unab.cl/handle/ria/61975Indexación: ScopusThe aim of this cross-sectional study was to compare dietary intake to published recommendations and to analyze the potential relationship between body composition and dietary intake in collegiate athletes. Eighteen healthy male middle- and longdistance runners (age 20.11 ± 2.72 y; height, 174.7 ± 6.1 cm; body mass, 64.0 ± 7.7 kg), were recruited from a Mexican university track and field team at the beginning of the general preparation phase for national competitions. Participants completed three 24-hour dietary recalls, which were used to estimate dietary intake. Body composition was measured by Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA). Athletes displayed high body fat values. Protein intake was significantly higher than published recommendations. Iron, zinc, sodium, and vitamin C intake were significantly higher than recommended values, while potassium and calcium intake were below established recommendations. No significant correlations between body composition variables (i.e body fat, lean body mass, bone mineral content) and dietary intake (i.e energy, macronutrients and selected vitamins and minerals) could be found. These findings suggest that coaches and practitioners should pay close attention to dietary intake and body composition of endurance athletes starting general preparation for competition. Future studies on changes of dietary intake and body composition during off-season and competitive phase, which also track physical activity, are warranted. © 2023, Universidad de la Frontera. All rights reserved.El objetivo de este estudio transversal fue comparar la ingesta dietética con las recomendaciones publicadas y analizar la relación potencial entre la composición corporal y la ingesta dietética en corredores universitarios. Dieciocho atletas masculinos sanos de media y larga distancia (edad 20,11 ± 2,72 años; altura, 174,7 ± 6,1 cm; masa corporal, 64,0 ± 7,7 kg), fueron reclutados de un equipo de atletismo de una universidad mexicana al comienzo de la fase de preparación general de competiciones nacionales. Los participantes completaron tres recordatorios dietéticos de 24 horas, que se utilizaron para estimar la ingesta dietética. La composición corporal se midió mediante absorciometría de rayos X de energía dual (DXA). Los atletas mostraron altos valores de grasa corporal. La ingesta de proteínas fue significativamente mayor que las recomendaciones publicadas. La ingesta de hierro, zinc, sodio y vitamina C fue significativamente superior a los valores recomendados, mientras que la ingesta de potasio y calcio estuvo por debajo de las recomendaciones establecidas. No se encontraron correlaciones significativas entre las variables de composición corporal (es decir, grasa corporal, masa corporal magra, contenido mineral óseo) y la ingesta dietética (es decir, energía, macronutrientes y vitaminas y minerales seleccionados). Estos hallazgos sugieren que los entrenadores y los practicantes deberían prestar mucha atención a la ingesta dietética y la composición corporal de los atletas de resistencia que comienzan la preparación general para la competencia. Se justifican estudios futuros sobre los cambios en la ingesta dietética y la composición corporal durante la fase fuera de temporada y competitiva, como también un seguimiento de la actividad física. PALABRAS CLAVE: Nutrición deportiva; Atletas universitarios; Grasa corporal; Masa muscular; DietaenCollege AthletesDietFat MassMuscle MassSports NutritionAnalysis of Dietary Intake and Body Composition of Collegiate RunersAnálisis de la Ingesta Dietética y Composición Corporal de Corredores UniversitariosArtículoCC BY-NC 4.0 4.0 International Deed10.4067/S0717-95022023000300845