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    Alimentación del tiburón marrajo Isurus oxyrinchus Rafinesque, 1810 (Lamniformes: Lamnidae) en el Pacífico suroriental

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    López_Alimentación del tiburón marrajo Isurus oxyrinchus Rafinesque_2009.pdf (459.6Kb)
    Date
    2009
    Author
    Lopez, Sebastián
    Meléndez, Roberto
    Barría, Patricio
    Metadata
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    Abstract
    In order to examine the feeding of mako shark Isurus oxyrinchus, the stomach content of 205 specimens, captured between 21º and 35ºS and 78º and 118º W off Chile, during 2005 and 2006 were analyzed. The 47.8% of the sharks had food in their stomachs. The numeric, frequency and weight methods and the index of relative importance (IIR) were used to describe their diet. The diet was compared between sexes and spatio-temporal variations of the diet were also determined. The diet of the mako shark consisted of 17 prey items. Teleost fishes were the most important prey item (86.9% IIR), followed by cephalopods (12.3% IIR). Other preys were in low frequency (<1% IIR) and they were represented by elasmobranch fishes, marine birds and marine mammals. No differences in diet were found between sexes of shortfin mako, however, it was detected variation between seasons and fishing zones. According to its diet the mako shark is considered a generalist species. Resumen: Con el objeto de examinar la alimentación de Isurus oxyrinchus (marrajo) se analizó el contenido estomacal de 205 ejemplares, capturados entre los 21º y 35ºS - 78º y 118ºW, frente a las costas de Chile, durante los años 2005 y 2006. El 47,8% de los estómagos presentó contenido. Para el análisis de su dieta se utilizaron los métodos numéricos, de frecuencia, gravimétricos e índice de importancia relativa (IIR). Se comparó la dieta entre sexos y se determinó si había variaciones espacio-temporales. La dieta del marrajo consistió en 17 ítemes presa. Los peces óseos (86,9% IIR) fueron las presas principales, seguidas por cefalópodos (12,3% IIR). El resto de las presas tuvo escasa presencia (< 1% IIR) representada por elasmobranquios, aves y mamíferos marinos. El marrajo no presentó diferencias dietarias entre sexos, pero sí se evidenciaron variaciones espacio-temporales. De acuerdo a su dieta, el marrajo es una especie generalista.
    URI
    http://repositorio.unab.cl/xmlui/handle/ria/2246
    Collections
    • FCV - Artículos de Revista

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