Examinando por Autor "Barreto, M"
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Ítem Identification of a gene cluster for the formation of extracellular polysaccharide precursors in the chemolithoautotroph Acidithiobacillus ferrooxidans(AMER SOC MICROBIOLOGY, 2005-06-01) Barreto, M; Jedlicki, E; Holmes, DSA cluster of five genes, proposed to be involved in the formation of extracellular polysaccharide (EPS) precursors via the Leloir pathway, have been identified in the acidophilic autotroph Acidithiobacillus ferrooxidans. The order of the genes is luxA-galE-galK-pgm-galM, encoding a LuxA-like protein, UDP-glucose 4-epimerase, galactokinase, phosphoglucomutase, and galactose mutarotase, respectively. The gal cluster forms a single transcriptional unit and is therefore an operon. Two other putative genes of the Leloir pathway, galU, potentially encoding UDP-glucose pyrophosphorylase, and a gene designated galT-like, which may encode a gallactose-1-phosphate uridylyltransferase-like activity, were found unlinked in the genome. Using semiquantitative reverse transcription-PCR, the genes of the gal operon were shown to be expressed more during growth in iron medium than in growth in sulfur medium. The functions of galE, pgm, galU, and the galT-like gene were validated by complementation of Escherichia coli mutants and by in vitro enzyme assays. The data suggest that A. ferrooxidans is capable of synthesizing the EPS precursors UDP-glucose and UDP-galactose. In addition, genes rfbA, -B, -C, and -D were identified in the genome of A. ferrooxidans, suggesting that it can also synthesize the EPS precursor dTDP-rhamnose. Since EPSs constitute the major bulk of biofilms, this study may provide an initial model for the metabolic pathways involved in biofilm formation in A. ferrooxidans and aid in understanding the role of biofilms in mineral leaching and the formation of acid mine drainage.Ítem Salmonella enterica: una revisión de la trilogía agente, hospedero y ambiente, y su trascendencia en Chile(Universidad Andrés Bello, 2016-10) Barreto, M; Castillo-Ruiz, M; Retamal, PSalmonella enterica es uno de los principales patógenos transmitidos por los alimentos en el mundo, siendo la primera causa de brotes de intoxicación alimentaria en Chile. A pesar de todos los esfuerzos de control y prevención desplegados, la incidencia en las personas se ha mantenido alta, por lo que diversos factores podrían estar influenciando el comportamiento epidemiológico de esta infección. El objetivo de esta revisión es describir factores referidos tanto al agente biológico, al hospedero humano y al medio ambiente, que podrían tener mayor trascendencia en Chile. De esta forma, se infieren ámbitos prioritarios para la investigación de S. enterica, que permitan entender su dispersión en la naturaleza y su éxito como patógeno de un amplio rango de hospederos. A futuro, el mayor conocimiento de estos determinantes facilitará la implementación de estrategias de bioseguridad y vigilancia para la prevención de la enfermedad en las personas y en los animales.