Examinando por Autor "Tapia, Pamela"
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Ítem Effects of temperature and ocean acidification on shell characteristics of Argopecten purpuratus: implications for scallop aquaculture in an upwelling-influenced area(INTER-RESEARCH, 2016) Lagos, Nelson A.; Benítez, Samanta; Duarte, Cristian; Lardies, Marco A.; Broitman, Bernardo R.; Tapia, Christian; Tapia, Pamela; Widdicombe, Steve; Vargas, Cristian A.Coastal upwelling regions already constitute hot spots of ocean acidification as naturally acidified waters are brought to the surface. This effect could be exacerbated by ocean acidification and warming, both caused by rising concentrations of atmospheric CO2. Along the Chilean coast, upwelling supports highly productive fisheries and aquaculture activities. However, during recent years, there has been a documented decline in the national production of the native scallop Argopecten purpuratus. We assessed the combined effects of temperature and pCO(2)-driven ocean acidification on the growth rates and shell characteristics of this species farmed under the natural influence of upwelling waters occurring in northern Chile (30 degrees S, Tongoy Bay). The experimental scenario representing current conditions (14 degrees C, pH similar to 8.0) were typical of natural values recorded in Tongoy Bay, whilst conditions representing the low pH scenario were typical of an adjacent upwelling area (pH similar to 7.6). Shell thickness, weight, and biomass were reduced under low pH (pH similar to 7.7) and increased temperature (18 degrees C) conditions. At ambient temperature (14 degrees C) and low pH, scallops showed increased shell dissolution and low growth rates. However, elevated temperatures ameliorated the impacts of low pH, as evidenced by growth rates in both pH treatments at the higher temperature treatment that were not significantly different from the control treatment. The impact of low pH at current temperature on scallop growth suggests that the upwelling could increase the time required for scallops to reach marketable size. Mortality of farmed scallops is discussed in relation to our observations of multiple environmental stressors in this upwelling-influenced area.Ítem Validación y aplicación de prueba de escucha dicótica silábica(Universidad Andrés Bello, 2015) Baeza, Francisca; Lártiga, Camila; Parada, Lissette; Tapia, Pamela; Varas, Alicia; Villablanca, Alberto; Medel, Mariana; López, Ilse; Facultad de Ciencias de la Rehabilitación; Escuela de FonoaudiologíaLa audición es uno de los primeros sentidos en desarrollarse a nivel fetal, alrededor de la 16va semana el bebé da respuestas físicas y fisiológicas como por ejemplo acelerando el ritmo cardíaco y la frecuencia de los movimientos corporales ante los estímulos sonoros del ambiente. Este sistema nos permite traducir las ondas sonoras del ambiente para darles un significado a nivel cerebral, ya sea de ubicación, intensidad o el mismo significado de lo escuchado, a través de la función conjugada de ambos oídos. La percepción de cierta clase de estimulas vibratorios que captados por el órgano del oído, van a impresionar un área cerebral específica, tomando el individuo conciencia de ellos (De Sebastián, 1999). Los hemisferios cerebrales también trabajan de manera conjunta a pesar de tener funciones diferentes, en el caso de la audición, según lo señalado por Kimura (1967), el hemisferio izquierdo se especializa en el procesamiento de los sonidos relacionados con el lenguaje, mientras que el hemisferio derecho procesa los sonidos relacionados con la música, específicamente aspectos como el ritmo y la entonación. Además son de suma importancia la integración de las funciones cognitivas, ya que representan un sistema cuyo desempeño es optimizado en situaciones que requieren la operación de diversos procedimientos cognitivos, siendo necesario su indemnidad para complementarse con el procesamiento auditivo central de manera óptima.